MORVAN, HET NATUURPARK

Het regionale natuurpark De Morvan is gelegen in het hart van BourgondiŽ . Het is een vriendelijk coulisselandschap, heuvelachtig en met prachtige vergezichten.
Van oudsher is De Morvan een ongerept gebied, rustig en met vele  kleine boeren bedrijven. Sedert begin jaren zeventig is het natuurpark toeristisch in ontwikkeling, vooral voor natuurliefhebbers en rustzoekers. 
Hiervoor zijn dan ook zeer veel wandel-, fiets- en ruiterroutes uitgezet. In de Morvan vinden ook enige rivieren hun oorsprong. Daarom is het ook goed mogelijk om met de kano erop uit te trekken.
Door de aanwijzing tot natuurpark, zijn er in dit fraaie gebied geen grote industrieterreinen en snelwegen aangelegd. Dit is de natuur dan ook ten goede gekomen. Zo kunnen we genieten van een rijke flora, maar ook van uitgestrekte beuken- en eikenbossen met daarin veel zeer oude tamme kastanjebomen. Dat er dan ook vele vlindersoorten, kevers etc. voorkomen spreekt voor zich.
Alle soorten vogels, waaronder vele soorten roofvogels komen in groten getale voor. Verder komen we de wilde zwijnen, vossen, dassen, damherten, marters, bunzingen en vele andere dieren tegen.

 

HISTORIE
De Morvan werd ruim voor de jaartelling al bewoond. Het mooiste voorbeeld daarvan zijn de GalliŽrs die op de
Mont Beuvray een grote handelsstad genaamd Bibracte hebben gesticht.
De Romeinen waren zeer gecharmeerd van het ambachtelijke werk van de GalliŽrs en hebben onder aanvoering van Julius Caesar de GalliŽrs verdreven en dit gebied met inbegrip van Bibracte ingelijfd bij het Romeinse rijk. Bibracte is op  een gegeven moment ontruimd en werd aan zijn lot overgelaten.
Midden 19de eeuw zijn de eerste opgravingen gedaan van de inmiddels door het bos overwoekerde oude vestingplaats. In de 20ste eeuw zijn deze opgravingen echt goed ter hand genomen. Aan de voet van de Mont Beuvray verrees een groot museum en op de berg zijn onder andere diverse opgravingen te bezichtigen. Op de top heeft men een prachtig uitzicht over de gehele Morvan en de verdere Bourgogne.

 

STEDEN

Aan de rand van het natuurpark vinden we enige mooie oude steden. Te noemen vallen Avallon, Vezelay en Autun. Deze handelssteden kwamen in de middeleeuwen tot bloei, ook al omdat ze met hun grote kerken bedevaartsoord waren. Een bezoek aan ťťn van deze plaatsen is zondermeer de moeite waard; niet alleen door de aanwezigheid van de vele oude gebouwen met hun vaak mooie beeldhouwwerk, maar ook vanwege de musea en markten etc. De stad Beaune mogen we ook niet vergeten. Zij is het centrum van de Bourgogne wijnen en befaamd om het gebruik van veelkleurig geglazuurde dakpannen op de oude gebouwen.

 

VERWIJZINGEN

Voor meer informatie kunt u onderstaande pagina's bezoeken

 

De officiŽle webpagina van de Morvan

Autun, een belangrijke stad in de directe omgeving van Etang sur Arroux, maar tevens een heel fijne culturele en uitgaansstad

Een Engelse webpagina met allerlei informatie over mooie wandelingen door de Morvan en leuke wetenswaardigheden over de Morvan

Een stukje historie over de Morvan

 

Indien u als natuurliefhebber en liefhebber van de Morvan een webpagina heeft ontdekt met interessante informatie kunt u dit adres mailen.