21 Maart- 11 April

22.    Slaapkamer. 21 mrt t/m 11 april 2009

 

 

Na overnacht te hebben in Helmond bij Tijmen, waren we rond half 7 in Dommartin. Lekker zonnetje onderweg, maar in het huis was het berekoud nadat het zo’n 5 mnd onbewoond was geweest. Dus snel de kachels aan en ’s avonds heerlijk een dvdtje gekeken ( Cold Feet natuurlijk). Zondag lekker de hele dag buiten op het terras gelegen. Nog wel even de gordijnen die ik thuis al had genaaid opgehangen aan rails die we op de heenweg bij de Emmaus voor een prikkie hadden gekocht.

Maandag moesten we maar eens beginnen. De grote zolder moet eerst helemaal leeg om er een mooie slaapkamer van te maken. Tijdens het leegruimen wilde Rob wat resten hout in de kelder onder de keuken leggen en zag toen dat er iets ontzettend lekte vanuit de keuken! Alles was kletsnat!! Dus was er toch iets kapotgevroren! Het bleek de afwasmachine te zijn. Balen, want de halve keuken moest gedemonteerd worden om de vaatwasser eruit te krijgen. Het waterslot bleek kapotgevroren. Natuurlijk was er in de wijde omgeving niets vervangbaars te koop, dus via marktplaats in Nederland eentje besteld. Wordt opgestuurd hier naar Frankrijk, dus voorlopig even met de hand afwassen. De rest van de dag dus niets meer op zolder gedaan.

Dinsdags weer vol goede moed verder. Wat sporenbalken vervangen en enkele gaten in de muur gedicht. Hij is mooi leeg en schoon geworden. Wat een ruimte zo! Ben maar direct begonnen met weer vuil te maken door de muur schoon te hakken.

Woensdag een dagje Nevers om materiaal voor de isolatie in te slaan. Bleek behoorlijk in de aanbieding, dat geluk hebben we zo vaak!

Donderdags en vrijdags de hele dag staan hakken in de muur. De lemen voegen zijn er nog vrij snel uit te krabben maar de hele rand tegen het dak aan is voor ongeveer 60 cm afgesmeerd met cement, wat er nogal moeilijk uit te krijgen is. Wat een rotklus! We hebben er een speciaal klophamerding voor aangeschaft wat op de compressor aangesloten wordt. Werkt wel, maar kost veel tijd. En die herrie! Rob heeft ondertussen de vloer overal gerepareerd en de randen goed afgewerkt. De deurpost staat er nu ook eindelijk goed in. Het weekend lekker rustig aan gedaan. Boodschapjes doen en lezen. De wasmachine aangesloten zodat we ook hier een wasje kunnen draaien. Uiteindelijk niet zo’n succes want de hele bovenvloer stond behoorlijk te trillen, zodanig dat ik m’n hart vasthield of het plafond niet naar beneden zou komen! Moeten we dus ook weer wat op verzinnen.

Maandag een lange werkdag gehad. Het uithakken moest klaar zodat ik eindelijk aan het leuke gedeelte, het voegen, kan beginnen. Rob is begonnen met het isoleren van het dak. De dag erop kon het grote voegwerk dan eindelijk van start gaan. Het wordt direct weer mooi! Het dak is nog weer verder geisoleerd en buiten is een begin gemaakt met de trap naar de kelder en een plantenperkje ernaast .

Na een rustdag hebben we weer  2 dagen flink gewerkt. Lange dagen tot over 7 uur ‘savonds, maar nog hebben we het idee dat het niet echt opschiet. Het dak is nu volledig gisoleerd en de muur is voor 2/3 gevoegd. Tussen neus en lippen door ook nog even de 2 lampjes in de woonkamer aangesloten en het snoer tussen de voegen weg gewerkt. Licht het hele hoekje mooi op.

Zaterdag eindelijk een rustdag, maar toch nog maar wat gedaan. Alle naden van de isolatie afgeplakt, beetje opgeruimd en lekker in de zon gelegen. Het waterslot is er nog steeds niet, duurt wel erg lang!

Maandag was een schitterende zonnige dag. Rob lekker buiten aan de keldertrap gewerkt en ik heb boven nog een stukje gevoegd. Morgen de laatste werkdag. Dan komt hopelijk ook het waterslot want de afwas hoopt zich behoorlijk op!

Geen waterslot, morgen laatste kans want daarna vertrekken we naar Poil.

Heerlijk weertje vandaag dus lekker buiten werken. De keldertrap is af en aan het eind van de dag de lavendel in het perk geplant. Binnenkant terrasmuur en bordesmuur afgevoegd. Het zit er weer op. Morgen alles nog opruimen en schoonmaken. Ook nog even de gordijnen strijken. Ik heb op het zoldertje boven de broodoven een ouderwets strijkijzer gevonden, helemaal verroest. Heb het heel secuur geschuurd en toen op het houtfornuis opgewarmd, en zowaar ; het strijkt ook nog! En gelukkig kwam op de laatste dag het waterslot, zodat de keuken ook weer netjes ingeruimd kon worden en de vaat van het aanrecht af.  Woensdag en donderdag Poil verhuurklaar maken. Vrijdag 10 april naar huis.

 


30Mei    -  20 Juni

23.  Slaapkamer deel 2

Deze keer geen dagelijks verslag bijgehouden dus aan de hand van de foto's verzin ik er nu maar een verhaaltje bij. We zijn begonnen met het aanbrengen van de gipsplaten tegen het plafond. Dat moet echt met z'n tweeen gebeuren want het zijn 120 cm brede platen en in je eentje kun je die er niet tegenaan te krijgen.Een heel gereken ook want elke plaat moet nauwkeurig uitgemeten worden om mooi tussen de balken te passen. Buiten op maat zagen en naar boven sjouwen. Na 2 dagen begon het te regenen dus ben ik verder gegaan met het voegen van de muur en Rob is begonnen met het stuccen van de kopmuur, rondom de schoorsteen.Duurt dagen eer dat droog is, maar gelukkig werd het buiten ook weer droog dus konden we verder met de gipsplaten.Na een paar dagen hard werken zat het hele plafond erin.Wat een grote lichte ruimte nu! Tijd voor een weekendje rust in Poil.Voor we weg gingen nog even een rand beton gestort tegen de buitenmuur als mooiere afwerking, kan dat mooi het weekend drogen.

Na het weekend vol goede moed verder.Alle naden tussen de gipsplaten moeten met band en vulmiddel zo onzichtbaar mogelijk worden afgesmeerd. Wat een rotklus.Alle uitstekende isolatie eraf  snijden, wat dus al wiebelend boven op een trap in de nok van het dak misging. Ik sneed met een flinke haal, tegelijk met de isolatie een behoorlijke plak van mijn vinger af. Ons eerste echte bedrijfsongeval. Heb een paar dagen niets met die hand kunnen doen.Dan maar wat langer naar Poil.

Weer terug in Dommartin heeft Rob een mooi spalkje gemaakt en toen maar weer aan de slag. Alle naden voor de tweede keer afgesmeerd en nog zie je ze! Balen. Rob heeft de bovenkant van de zijmuurtjes ook netjes afgewerkt en een omlijsting voor het dakraam gemaakt. Ook de kopmuur voor de tweede keer gestuct. Ziet er super uit nu. De laatste dag alles netjes opgeruimd en schoongemaakt en nu kan alles, tot we in augustus weer komen, goed uitharden en drogen.

 

 

 14 aug. t/m 5 sept. 2009

24. Slaapkamer deel 3

vr. 14 aug.      Na een lange tocht, omdat we voor het eerst in jaren weer eens in de file hadden gestaan, kwamen we rond 1/2 11 's avonds in Dommartin aan. We hadden zelfs geen tijd gehad om boodschappen te doen. Gelukkig, dank zij mijn ijzeren voorraad, was er nog een fles wijn die we heerlijk op het terras soldaat gemaakt hebben. Super weertje hier. De volgende dag eerst maar eens boodschappen doen voor de komende dagen. Helaas hadden we geen rekening gehouden met de Franse mariafeestdag. Alles was dicht! Gelukkig is zondagochtend de Atac open want anders hadden we het hele weekend op een pak crackers moeten leven. Het was trouwens ook feest in Chateau-Chinon, dus we hebben lekker de toerist uitgehangen op de markt en hebben heerlijk op een terrasje pizza gegeten. Vandaag ook verder de auto uitgeruimd, het gras rondom gemaaid en voor blij op onze tuinstoelen onder de walnootboom gezeten, de enige schaduwplek achter het huis. Op het terras is het nu veel te warm. Zondag eerst naar de Atac. Niet echt een succes, op zondag winkelen, want verse aanvoer was er niet. Dus alleen het allernoodzakelijkste gekocht en daarna weer onder de walnootboom gekropen. Het wordt steeds warmer!

ma. 17 aug.   Tijd om aan de slag te gaan. De steiger ( marktplaats!) naar boven gehesen. Dat gekluns met een verlengde ladder om in de nok van de 3.60 mtr. hoge slaapkamer te komen was toch iets te gevaarlijk en onhandig, dus maar een steiger aangeschaft. Ik vond hem wel wat wiebelig maar het was super dat ik nu overal makkelijk bij kon. Ben de hele maandag en dinsdag bezig geweest om alle naden tussen de platen voor de 3de(!!) keer af te smeren. Als het nu nog niet mooi strak wordt weet ik het ook niet meer. Rob is voor aan de straatkant, bij het varkenskot, de muur verder aan het opmetselen, na eerst alle ingezakte muurresten opgeruimd te hebben. Leek wel een archeologische opgraving. Het wordt steeds warmer. Achter is het zelfs onder de walnoot niet meer uit te houden, dus zitten we nu maar aan de straatkant in de schaduw van het huis. Vandaag zo'n 35 graden! Boven in de nok van de slaapkamer is het net een sauna. Ben vandaag ( woensdag) begonnen met het schuren van de naden en daarna de bovenste rij gipsplaten te sauzen. Ik verlies heel wat vocht daar bovenin. Rob heeft boven zijn metselwerk een soort tentdakje gemaakt om uit de zon te staan en om het metselwerk niet te hard te laten drogen

do. 20 aug.   Weer zo'n warme dag voor de boeg. Toch maar verder met schuren, plamuren en schilderen op de slaapkamer. Ik wil hem echt afhebben deze 3 weken. De muur van Rob vordert ook gestaag. Wat zal het er straks netjes uitzien daar!.Aan de voorkant van het huis is nog niet te zien dat we hier al voor het  5de jaar aan het klussen zijn. Op de bordestrap en de voordeur na dan. Dus als dit muurtje klaar is en die grote hoop stenen weg zal het er veel beter uitzien.

ma 24 aug.   Begin van de tweede werkweek. Heerlijk lang weekend gehad.3 dagen vrij. Eerst naar Poil om het huis te inspecteren na de zomerverhuur. Was perfect achter gelaten!! Dank aan de huurders! Zaterdag weer naar Dommartin want 's- avonds was er feest in Chateau-Chinon. Cabaret! Nou, de Folies Bergère was er niks bij. 's Middags nog naar een landbouwdemonstratie en ploegwedstrijden geweest in St- Hilaire. Het leukste om te zien was hoe ze vroeger de tarwe oogstten. Zondags een groot corso met als thema de fabels van Fontaine. Dit is eens in de 7 jaar, dus we vielen met onze neus in de boter.Erg leuk. Vandaag dus weer de zolder op en verder met de slaapkamer. Er komt geen eind aan alle plamuur-e en schilderwerk! De nok is in ieder geval nu af. Dinsdag hebben we met z'n tweeen boven gewerkt. Is ff nodig want anders komt het niet af deze drie weken. Een begin gemaakt met de kastenunit en verder geschilderd.

wo.26 aug.  Ik verder met de "omloopkast" en Rob weer met z'n tuinmuur. Lange werkdag tot 1/2 8! Ik heb het helemaal gehad met die kamer! Donderdags de bovenste rand nog afwerken op de cellenbeton-ombouw en dan kan het gestuct worden. Om half 8 's avonds was ik bekaf en stopte ermee maar Rob is nog tot 1/2 10 bezig geweest om het af te stuccen zodat de komende drie dagen de boel mooi kan drogen. Het is wel een geweldige puist midden in de kamer, maar het alternatief was de kasten tegen de enige muur in de kamer te zetten waar het kon en dat was dan weer zonde van het mooie voegwerk. De komende drie dagen weer naar Poil. het is nog steeds schitterend weer!

In Poil was er ook al feest. Zo'n klein dorpje met zo weinig inwoners en dan toh zaterdags twee bruiloften! Als er één keer per jaar iemand trouwt is dat al veel. Zondags fête de la treufe. Ach, je moet het b(f)eestje een naam geven, dan maar die van een aardappel. Hele dag live-muziek vanaf een podiumpje bij de kerk en 's ochtends om een uur of 8 begonnen de eerste mensen al hun kleedjes, zeilen etc. uit te spreiden voor de brocante. Ook pal voor ons huis. We konden het hek nauwelijks in of uit en Rob moest nog het gras voor afmaaien. Nou dat werd hem niet in dank afgenoemen. Iedereen kwaad. De burgermeester moest er zelfs nog aan te pas komen om de gemoederen te sussen. Een grote mand vol met appels geplukt en er 's avonds in Dommartin potten vol met appelcompôte van gemaakt. Maandags de kopmuur en de omloopkast helemaal geschuurd en gesausd voor de 1ste keer. Rob nog weer verder met z'n straatmuurtje. Tot 1 uur vanacht buiten gezeten en toen was het nog 22 graden!

Di. 1 sept.   Vanochtend rond 8 uur gewekt door onweer en regen. Waren dus bijtijds op want er moest nog het een ander opgeruimd worden buiten. Met z'n tweeen in de slaapkamer aan de gang om alles vandaag af te schilderen. Kopmuur, omloopkast en nog 3 dakdelen ( van de 6) mergelwit gesausd en de twee muurtjes onder het schuine dak ook flink in de muurverf gezet. Lange werkdag weer, maar nu is het dan ook bijna klaar boven. Morgen nog de grote balken schuren en dan hebben we nog twee dagen om op te ruimen en de vloer weer enigszins schoon te krijgen. Woensdag de hele dag aan het "assepoesteren"geweest. Op de knieeën en schrobben maar die vloer. Is wel 6 x 6 meter! En er ligt van minstens honderd jaar vuil! Daarna een paar keer goed gedweild. Ziet er aardig schoon uit nu, maar wel erg mat en vaal.Dat wordt dus weer poetsen met was.De balken zijn nu ook allemaal mooi schoon. Morgen kunnen we erin!

do. 3 sept.   De laden van de kast inelkaar gezet. De oude garderobekast in de nis geschoven. Past precies! Mooi in de was gezet. Bedden erin en een beetje aangekleed met lampjes etc. Rob heeft de plank aan het voeteneinde erin gemaakt. Schilderen doen we die de volgende keer wel. Vanavond lekker in bed een filmpje kijken en voor de eesrte keer in onze nieuwe en mooie kamer slapen.Morgen het huis opruimen en zaterdag weer richting Nederland.

 

20 okt t/m 1 nov. 2009

25. Uitrusten

De afgelopen 6 weken erg druk geweest met 2 zonen en hun verhuizingen en verbouwingen, dus deze keer maar een kort Frankrijk-tripje. We waren van plan om niets te doen en alleen maar uit te rusten en te genieten van onze riante slaapkamer. Die hebben we deze anderhalve week nog verder opgeleukt met gordijnen en kussentjes. Ook hadden we nu de tijd om aan de tafel in de keuken te beginnen. Het blad hadden we er al tijden op een andere tafel liggen, maar nu moest het onderstel maar eens gemaakt worden.Hebben hier heerlijk buiten aan gewerkt en het resultaat is schitterend geworden.Was een leuk tussendoor-klusje. Niets doen kunnen we toch niet zo lang volhouden. Volgend jaar weer verder klussen!