1. douche Poil  29 maart-15 april 2007.

 

 

Dit keer geen uitgebreid verslag van onze klusbelevenissen in Dommartin, want daar hebben we uiteindelijk maar 3 dagen een beetje zitten bijkomen. De douche in Poil moest hoognodig gerenoveerd worden. Hadden we al tijden last van lekkend water achter de tegeltjes langs, nu kwam het water ook in het boilerhok vanuit de leidingen omhoog en omdat de douche toch wel aan de kleine kant was en de douchdeuren slecht te sluiten waren, besloten we tot het bouwen van een hele nieuwe douche, en het opknappen van de hele badkamer.

Na een koude, regenachtige en mistige rit , met een tussenstop bij Le roy merlin in Metz voor kachelpijpen die ze niet hadden, kwamen we s avonds laat in een koud Poil aan.

Vr. 30 mrt. Rotweer! Regen en zelfs natte sneeuw! Kachel aan en heerlijk zitten lezen, t is tenslotte wel vakantie. Rob heeft de douchedeur en de douchebak er alvast uitgesloopt zodat we konden zien hoe de aansluitingen op de afvoer liepen. Viel mee, is zo iets nieuws op aan te sluiten.

Za. 31 mrt. Koude nacht! Nachtvorst en ruiten krabben voor we richting Dommartin vertrokken. Onderweg door de sneeuw gereden op de Haut Folin. In Dommartin scheen het zonnetje lekker, dus koffie op het terras. De deur naar de stal zat er in! Tijdens onze afwezigheid door de aannemer eringemaakt. Alleen de afwerking van de randen was weer niet echt mooi, wordt weer een hoop gehak om dat weer recht en netjes te krijgen. Na nog wat gereedschap enz. ingeladen te hebben voor de doucheklus in Poil, door naar Nevers naar de Brico Depot. Mooie douchebak daar gekocht en gelukkig hadden ze dezelfde tegels voor de wanden nog. s Avonds laat weer terug in Poil.

 

Zo. 1 april. Rob begonnen met de waterleidingen te verleggen en ik heb de eerste paar lagen van de nieuwe douchemuur gebouwd. De volgende dag de muur op hoogte gebracht en Rob heeft alle losse pleisterwerk van de muren gestoken. Hoop rotzooi, maar na het opruimen begon het al vorm te krijgen. Dinsdag de waterleiding doorgetrokken, sleuven gemaakt en alles aangesloten. Werkt zonder lekken! Ik ben begonnen de muren te sausen en s avonds nog de sleuven weer dichtgesmeerd. Aan het eind van de middag naar Autun, hadden nog waterleidingspul nodig en strips om tegenaan te tegelen.

 

Wo. 4 april. Rob de hele dag  bezig geweest om de douche voor te bereiden op de bak. Is nog niet zo gemakkelijk! Ik heb nog een paar muren gesausd en het plafond gewit. Had net niet genoeg voor de laatste m2 en heb daar toen maar wat witsel opgesmeerd wat we nog in de kast hadden staan. Had ik niet moeten doen! Een uurtje later viel dat er allemaal weer bladderend vanaf. De volgende dag was een prutdag. Aan het weer lag het niet, lekker zonnetje. Rob is de hele dag bezig geweest om de chiffon lekvrij aan de douchebak te monteren. Wel 100 keer die loodzware bak erin, testen, en er weer uit en steeds bleef hij lekken. Andere chiffon gekocht, maar met die lukte het ook niet. Ik heb ondertussen de hal overnieuw wit gesausd en het plafond in de badkamer gerepareerd met speciale coating die ik nog in de kast vond. Lijkt te werken. s Avonds als laatste redmiddel de onderrand van de douchebak breder afgesmeerd zodat de ring van de chiffon meer houvast heeft. Ben benieuwd morgen of dit geholpen heeft!

 Vr. 6 april. Het hielp niet! Dus toen de hele boel maar volgeblubberd met montagekit en zowaar, na een paar pogingen: lekvrij!! De bak erin gekit en toen kon ik met tegelen beginnen. Ging lekker, beetje aan de scheefheid van de muren aanpassen, maar het ziet er niet slecht uit voor een amateurtje. Rob heeft de laatste muren gesausd en mooie ronde gaten gemaakt in de tegels voor de kranen. De volgende dag de hele binnenkant afgetegeld. Rob heeft de tegels mooi op maat gesneden, dus ik kon ze er zo achter elkaar oplijmen.

s middags naar Autun voor de boodschappen. Heerlijk weer. Doe elke dag een was zodat morgen de laatste molton onderleggers weer schoon en fris op de bedden liggen voor het verhuurseizoen weer begint.

 

Zo. 8 april 1ste paasdag. Vandaag de buitenrand en rondom de bak getegeld. Was een heel gepruts maar uiteindelijk is het gelukt. Tot de laatste tegel op! Ben niet zo heel tevreden over de randjes, maar ja is er niet meer uit te halen. De voegen lopen wonder boven wonder wel mooi door.

Ma. 9 april. Finishing touch! Alles voegen en opruimen. Nog wat stukjes muur schilderen en de klus is geklaard. Duurde wel wat langer dan verwacht. Morgen voor 3 daagjes naar Dommartin, dan kan alles mooi drogen, en dan  vrijdag de douchedeur erin en de laatste slechte plekken op de muren nogmaals schilderen. Rob heeft de hele vloer met een boender schoongeschrobt en alle lelijke plekken afgekrabt. Ziet er weer perfect uit!

 

Di. t/m do. In Dommartin niet zo heel veel gedaan, hadden wel wat rust verdiend. Omgekeerde wereld nu, rusten in Dommartin en klussen in Poil.

Vr. 13. De douchedeur erin gemaakt en s avonds voor het eerst douchen! perfect, wat een ruimte, maar helaas  kwam er water door een klein kiertje onder de muur door!! Niet veel, maar genoeg om ons flink de smoor in te laten krijgen. Kunnen er nu niks meer mee. In juni maar verder kijken wat er aan te doen valt. Het hele huis opgeruimt en schoon gemaakt, want over 2 weken komen de eerste huurders al weer. De badkamer ziet er in ieder geval wel weer schitterend uit!

 

 

15.              25 mei 19 juni 2007

 

 

Eerst 2 dagen klussen bij zoon en vriendin in Helmond, daarna door naar Dommartin waar we zondags even lekker konden neuzen op de brocante in ons dorp. Zowaar ook nog wat gekocht; onze hele oogst was niets meer en niets minder dan 2 deurknoppen!

De volgende dag maar eens beginnen met alle gereedschap en materiaal te verhuizen naar de hal, zodat we in het woongedeelte minder troep hebben en het dus wat leefbaarder wordt. Op de plek van de werkbank in de passage een  communicatieplek gemaakt.Ik stortte mezelf weer op het voegen van de keukenmuur en Rob maakte een begin met het maken van de bekisting en het storten van de vloer op de trap bij de voordeur. Nadat de muren gevoegd waren begonnen met het schilderen van het plafond in de keuken. We hebben lang geaarzeld welke kleur we zouden gebruiken, uiteindelijk besloten we om de kleur van het keukenblok te gebruiken maar dan niet geverfd, maar gebeitst. Die kleur op de dwarsbalken stond wel mooi, maar toen ik de tussenruimtes ook gebeitst had vonden we het toch niet echt wat we ons er van voor gesteld hadden. Helaas, eenmaal gebeitst is dat er niet meer af te krijgen! Kunnen hooguit ooit er een andere kleur overheen proberen te schilderen.Voorlopig maar zo houden, misschien went het wel.

Rob had ondertussen ook de zijwanden van de doorgang naar de passage netjes afgesmeerd, en tevens de wandjes naast de tuindeuren. Zier er ook direct een stuk netter door uit.

Zaagmachine aangeschaft en door een tijdelijk werkvloertje in de stal te maken, daar een mooie werkplaats gecreeerd.Bij een houtzagerij schitterende eiken delen besteld en nu kon dus een begin gemaakt worden met het maken van de luiken.Het was om te beginnen al een heel karwei om uit te rekenen hoe we uit ongeveer 40 planken van 265 cm lang, luiken konden maken voor 5 ramen, de tuindeuren, de staldeuren en het gat boven de staldeuren! En geen raam/deur heeft dezelfde maat! Na een hoop gereken begonnen met het raam in de passage. Mooie, degelijke en simpele luiken moesten het worden.Ongeschilderd en na verloop van tijd hopelijk mooi vergrijsd.Het resultaat was aardig wat we ons ervan voorgesteld hadden, alleen het ophangen ging niet helemaal van een leien dakje. Met het indraaien van de muurhaken brak telkens de cementlaag kapot. Zelfs snelcement, wat er speciaal voor is, hielp niet.De andere luiken toch maar ietsjes verder bevestigen. Volgende keer de rest!

 

 

 

16.  16 aug.- 9 sept.2007

 

 

 

Donderdagavond laat in Dommartin aangekomen, de volgende ochtend eerst lekker uitgeslapen en toen de aanhanger leeggeruimt. De grote kast van buurvrouw Schouten eerst nog maar eens flink met antihoutworm gesopt.

Zaterdag het restant van het keukenplafond gebeitst ( had vorige keer net niet genoeg beits voor de laatste 2 vierkante meter!) Rob ondertussen de combi-magnetron ingebouwd.Grote schrik toen ik op de zolder kwam. Er zaten een stuk of 10 pingpongbalgrootte gaten in het dak! Hetzelfde bleek in de stal het geval te zijn. Schijnt de gevolgen te zijn van een fikse hagelbui. direct contact met de verzekering opgenomen, die ons de exacte datum wisten te vertellen; 24 juni. Het hele dorp had schade gehad!

s Avonds naar Poil, waar we weer flink aan de gang konden met met de afvoer van de badkamer. Leek verstopt, maar uiteindelijk bleek het toch weer aan de septictank te liggen. Onmogelijk na 6 weken geleden leeggemaakt te zijn.Na veel gegraaf bleek de overloop verstopt te zijn, waarschijnlijk door de werkzaamheden in de straat bij het aanleggen van de ondergronds electra.Mooie boel! 2 volle dagen in de gietende regen gegraven en uiteindelijk maar een tijdelijk zinkputje gemaakt, want woensdag komen er nieuwe huurders.

Woensdagochtend alles nog eens goed schoongemaakt en in de middag weer richting Dommartin voor 1 week.

De volgende dag( het regent nog steeds) het deurtje boven de magnetron gemaakt en ik ben begonnen met het schilderen van de tussenruimtes van het plafond in de woonkamer. Staat mooi, ook al is het nog maar grondverf. We besluiten om de balken ongeschilderd te laten en ertussen in mergelwit te schilderen.De dag erna eindelijk mooi weer. Rob stort zich op de luiken en ik begin met de tuindeuren. Die zijn bruin en moeten mergelwit worden. Eerst alle gaten maar eens dichten en de boel goed schuren.

Zaterdag, heet vandaag! Tuindeuren in de grondverf en weer een stel luiken af. Zondags de tuindeuren afgelakt en de dagen erna met meer dan 30 graden alle vakverdelingen van de deuren geschilderd. Wat een rotklus! 6 van die dingen aan twee kanten schilderen en dat 3 keer! Met de luiken schiet het ook lekker op, Rob heeft het er maar druk mee.

Ondertussen heb ik ook nog een raam in de woonkamer afgelakt en de buffetkast geschilderd.

Luiken voor de tuindeuren zijn toch wat lastiger te maken dan gedacht! Het leek zo goed te worden, maar omdat ze in drie delen gemaakt zijn en loeizwaar en dik zijn, kon het dubbele luik niet helemaal opengeklapt worden. Pech, moest de boel er weer af en veranderd worden. Ondertussen heb ik het raam en kozijn boven het aanrecht schoon gekrabt geschuurd en in de grondverf gezet.

Vrijdags zit de hele achterkant van het huis in de luiken! Vergde wel wat aanpassingen zo her en der maar het zit toch maar mooi! Aanrechtraam afgelakt en de laatste beugels, haken etc. Op de luiken geschroefd. Alles kan nu open en dicht en vastgezet worden. Nog even een raampje opnieuw in de stopverf en de hele boel opgeruimd. Zondag een dagje Poil en maandag gaan we een paar daagjes vakantie vieren in de Provence. Volgende week zaterdag nog even het huis in Poil opruimen en schoonmaken voor de huurders in oktober en dan zondag weer naar Nederland terug.

 

 

17.       19 okt.- 3 nov. 2007- woonkamer

 

 

Vrijdag 19 okt. Vertrokken richting Poil, onderweg in Metz 2 schemerlampen gekocht voor Dommartin. De volgende dag zonnig maar koud. De uit zijn krachten gegroeide forsythia om gehakt in de achtertuin. Geeft toch een hoop meer licht en ruimte.De dag erna de laatste takken en smiddags naar de Emmaus. En wat vonden we daar? Een frontje met deurtje om voor de voormalige deuropening te zetten in Dommartin zodat we er een kast van kunnen maken. Precies wat we al tijden zochten en het kostte maar 4 euro!

Maandag op pad naar Dommartin. De woonkamer is aan de beurt voor een grondige opknapbeurt. Rob wilde eerst een oude stalplank in de passage maken als telefoon/laptop tafel om te kijken hoe zijn nieuwe lampen erop uit kwamen! Staat mooi. Ik begon met mijn specialiteit: de muur achter de kachel voegen en Rob heeft de muren aan weerszijde van de haard van een meterhoge laag cement ontdaan. De dag erna de hele dag gevoegd en Rob heeft de inbouwkast erin gemaakt. Staat erg leuk en houdt de kou uit de hal tegen en de warmte in de kamer, want het is vrieskoud! Woensdag verder met voegen en een er is een begin gemaakt met met de pilaren onder de schouw met cement 7 cm op te dikken zodat ze wat beter uitkomen.Donderdag een lange dag gemaakt. Ik weer voegen en Rob zijn pilaren afgemaakt. Daarna de wand in de passage en een raamnis gestuct. Eindelijk dat grijze cement weg. Staat een stuk beter nu alles wit is.

Vrijdags alles afgestuct, passage, rest van de raamnissen en de doorgang naar de woonkamer. De muren naast de haard afgevoegd en omdat we van 10 tot 9 s avonds aan een stuk gewerkt hebben waren we enigszins kapot! Morgen naar Poil, maar eerst die volgende ochtend nog even de nieuwe lampjes in de badkamer aangesloten.

Zondag een welverdiende rustdag en maandag alles in Poil afgesloten en winterklaar gemaakt. Hoeven we er niet meer voor terug te komen.Daarna weer naar Dommartin, waar ik alle gaatjes en kieren die ik kon vinden heb dichtgeplamuurd. Rob heeft het plafond in de passage in de grondverf gezet en ik heb  de oude kist van zolder ( die we in eerste instantie als keukenblok gebruikten) in de boenwas gezet. Wat mooi! Lijkt echt antiek nu. Beetje gezellig ingericht, troep opgeruimd zodat we in ieder geval s avonds gezellig zitten. Morgen de muren sauzen! Zal wel een heel ander gezicht zijn.

Dinsdags muur in de woonkamer gesausd. Mooi!De rest van de muren met een speciaal middeltje voorgestreken want op sommige plekken pakt de muurverf toch niet zo goed. Rob heeft zich weer op het plafond gestort; in de woonkamer tussen de balken gronden en in de passage afgelakt. Ook een van de pilaren met procalit (het spul waar ik tussen de stenen mee voeg)afgesmeerd. Zijn weer tot 9 aan het werk geweest, want het is moeilijk om op te houden als je zulk mooi resultaat hebt!

Woensdag de passage gesausd en de andere muur in de woonkamer. Rob is zowat de hele dag bezig geweest om de nieuwe deuren in de stal te maken.

Donderdag zit het hele plafond in de woonkamer in de grondverf en is al half afgelakt. De balken in de passage zijn geverfd en het raam zit in de grondverf. De tweede pilaar is nu ook afgesmeerd.Dit is de laatste klusdag. Morgen nog wat kleine dingetjes doen en goed schoonmaken, auto inpakken en zaterdag weer naar huis .We hebben veel gedaan deze 2 weken met een schitterend resultaat! Volgend voorjaar nog wat dingen afwerken en dan is het woongedeelte beneden nagenoeg klaar!