6.   30 maart 2006 -16 april 2006    l

 

Dommartin 10 terras deel 2

 

 

Kwamen do. 30 mrt. na een verschrikkelijke regenrit s avonds laat in Poil aan. Vrijdagmiddag in het zonnetje hier nog wat haardhout gezaagd de rest van het weekend was het koud en nat. Zondag aan het eind van de middag richting Dommartin omdat maandag vroeg de elektricien zou komen tussen 8 en half 9. Wekker gezet, maar schrokken om 9 wakker van zijn auto. Snel in de kleren. Hij begon direct kilometers lange leidingen door het huis trekken en wij sloegen aan het cement maken en metselen voor het terras.s Ochtends in de regen maar s middags kwam de zon door en dan is het direkt lekker achter. Heb de fundering aan de voorkant uitgegraven en Rob heeft er weer een laagje stenen opgemetseld.

De volgende dag verder met metselen en ik heb de fundering volgestort, lekker in het zonnetje.

Woensdag rustdag in Poil, maar wat een weer!! Koud en zelfs natte sneeuw. Iets hoger bleef de sneeuw liggen en alle heuveltoppen rondom waren wit.

Stonden donderdag op en een strakblauwe lucht met zon! Onderweg naar Dommartin door de sneeuw gereden. Heerlijk dagje, zon graad of 12 maar achter in de zon lekker warm. De elektricien knoopt lustig door en wij metselen flink door. Aan het eind van dag nog 1 rij stenen te gaan.Ook nog een rare bult afgegraven en gegaliseerd. De volgende dag de laatste rij stenen erop, de fundering voor het trappetje gegraven en volgestort. Kwamen tot de ontdekking dat ondanks ettelijke keren meten er toch 10 cm verschil zit in de lengte van het terras! Wordt dus smokkelen. De laatste werkdag voor de elektrameneer. In juni komt hij nog een week om het af te maken.

Weekendje vrij in Poil, nog wat hout zagen, viooltjes planten, wasje draaien en lekker zitten lezen. Nog steeds elke nacht vorst. Zondag naar de verschillende Emmausen om een antiek bed te zoeken voor zoonlief en vriendin.Een hele mooie gevonden, nu nog de bodem en matras erbij.

Maandag weer door een pak sneeuw naar Dommartin. Koud en nat, zon 3 gr. Toch maar begonnen met de loodzware lateien te versjouwen voor op het terras. Zagen we wel tegenop, maar het ging hartstikke goed en om 3 uur middags lagen ze er alle 16 op.

Rob verder met de trap te metselen, ik cement maken en tussendoor het terras volleggen met de betonbroodjes. Om 6 uur hield ik het voor gezien, was bekaf en kon geen broodje meer omhoog krijgen. Heb tussen de buien door toch nog even ( wel 5 minuten! ) op mn terras kunnen zitten in een waterig zonnetje.

Na een ijskoude nacht met dikke ijsbloemen op de ramen de volgende dag het terras samen helemaal volgelegd met de broodjes. Wat een ruimte om op te zitten, en wat een schitterend uitzicht daarvandaan! Hebben er s middags heerlijk van genoten en ook besloten dat we vanwege de aanhoudende nachtvorst niet de vloer zouden storten. We blijven nog 1 dagje hier om wat klusjes te doen, op te ruimen etc. en hebben dan nog lekker een paar dagen in Poil om bij te komen. Het is tenslotte ook vakantie!

Hebben woensdag nog de ontluchting van de septictank aangesloten, een 4 mtr. lange buis dwars door de vloer naar het dak. Volgende keer door het dak heen. Net als de schoorsteenpijp voor de cuisiniere, die nu op maat onder het dak hangt. Was nog een heel gedoe om die zware dubbelwandige pijpen op zn plek te krijgen. Huis en gereedschap opruimen en voldaan terug naar Poil. Volgende keer de badkamer!

Dommartin 11- De badkamer

11.    De badkamer

Donderdag 1 juni, met een auto tjokvol materiaal voor de badkamer en twee boxspringbedden, vertrokken. Via Lieshout, voor een bezoekje aan zoonlief en vriendin, kwamen we rond middernacht in Poil aan. De volgende dag eerst lekker uitslapen, ontbijten en koffie in het zonnetje. Onze Franse buurtjes waren zo blij ons weer te zien, kwamen direct langs en gingen nooit meer weg. Met onze huurders van het eerste uur, die zo weg waren van de omgeving en daar ook een huisje hebben gekocht en die aan het eind van de middag gezellig mee kwamen borrelen, zijn we s avonds heerlijk wezen eten bij Cecile.

Zaterdag bijtijds op want we moesten naar Dommartin om de auto uit te laden en daarna direct door naar de Brico in Nevers om een hele waslijst aan spullen in te slaan. Zat er een joekel van een uil boven op zolder! Ik snel mijn fototoestel halen, maar helaas, net als in die reclame waren mijn batterijen op. Tegen de tijd dat ze waren vervangen was de uil gevlogen. Waren om een uur of 8 weer in Poil met een auto vol. Boiler, douchebak, waterleiding- en rioleringsmateriaal etc.

Zondag weer een dagje relaxen. Grasmaaien etc. en maandag op naar Dommartin om aan de badkamer te beginnen. Ik met het schoonkrabben van de muren en Rob met de polystyreenplaten tegen het dak te maken. Overdag lekker zonnetje, maar s avonds nog erg fris. Ben benieuwd hoe onze nieuwe bedden slapen!

Prima geslapen. Om stipt half 9 stond de elektricien op de stoep om deze week zijn klus af te maken. Rob heeft het zand uit de aanhanger geschept ( waren we de vorige keer te lui voor!) en is de lege pallets terug gaan brengen naar Doras. Bij toeval zag ik nl. laatst op de bon dat er per stuk 20 euro statiegeld op zat en we hadden er 8! Kon hij mooi voor dat geld weer inkopen doen daar, we hadden nog wat cellenbetonblokken nodig om de douche te bouwen. Ik ondertussen verder de muren uitgehakt. s Middags heeft Rob een begin gemaakt met de waterleiding en heb ik het eerste stukje muur gevoegd. Ben benieuwd hoe het er uitziet als het droog is, want nu is het wel erg donkergrijs. Aan het eind van de dag terug naar Poil.

Woensdag een heerlijk dagje vrij. Lekker weer en met een boek de dag in de tuin doorgebracht.

Mijn stukje muur bleek de volgende dag mooi lichtgrijs opgedroogd dus vol goede moed verder voegen en Rob weer verder met alle water en rioolverbindingen en het toilet te plaatsen. Het wordt elke dag een paar graadjes warmer, strakblauwe lucht. Genieten dus op ons nieuwe terras. Vrijdag was het voegen klaar en s middags begonnen met het bouwen van douchemuur. Ook de boiler opgehangen, paste precies, nadat er natuurlijk wel weer iets tegenzat; een grote steen stak te veel uit dus moest worden weggebikt om de boiler mooi recht te laten hangen. s Avonds voor we naar Poil gingen weer heerlijk buiten gedoucht met onze douchezakken die na een dagje in de zon te hebben gelegen heerlijk warm water geven.

Zaterdag het huis verhuurklaar gemaakt, al onze priv-spullen naar zolder en schoonmaken, want vanmiddag komen er huurders tot woensdag. Via Mr Bricolage in Autun ( hebben telkens toch weer allerlei nippeltjes en verbindingen nodig) weer terug naar Dommartin. De douche verder opbouwen en de boiler aansluiten. Rob aan het eind van de middag terug naar Nevers om de douchebak terug te brengen; hij bleek helaas te hoog.

Zondag zijn de muren haast op hoogte. Wat een klus, alles is hier scheef en probeer dan maar eens iets waterpas erin te bouwen! Vereist een hoop creativiteit. De riolering vastgelijmd en getest. Lijkt goed.

Maandag heeft de elektricien de stoppenkast genstalleerd. Alle wirwar van draden pasten er wonderbaarlijk in. Om een uur of 3 vertrokken naar Dijon, naar Leroy Merlin. Ik had op internet gezien dat ze behoorlijke keus hadden in grote douchebakken. Wat een grote zaak! En wat een keus! Laten ze nou net nog 1 schitterende platte bak hebben in precies de juiste maat. Op de terugweg een hapje gegeten en toen we in Dommartin aankwamen hadden we overal licht! Wat een luxe om gewoon op een knopje te drukken en dan licht te hebben!

Dinsdag, de laatste dag van de elektrameneer. Hij heeft vandaag nog wat klusjes gedaan zoals de kookplaat ombouwen, de boiler elektrisch aan te sluiten en het handdoekenrek gebruiksklaar gemaakt. Alles wordt hier nl zonder snoer en/ of stekker geleverd. Rob weer aan de slag met de waterleiding en ik heb de kieren tussen muur en isolatie met purschuim volgespoten. Wat een rotspul, bleef eruit bulken! Toen het hard was alle uitstekende delen er weer afgesneden en gepulkt. s Middags begonnen met boven in de nok te schilderen. Was haast niet te doen, zo warm. De kleur, mergelwit, staat schitterend. Douchekraan is nu ook gemonteerd, althans de aansluiting daarvoor.

Spannend vandaag, woensdag, de waterleiding testen. Viel erg mee, van de meer dan 30 koppelingen lekten er maar 3. Toch nog een hoop gepruts om ze lekvrij te maken, vooral die van de boiler wilde maar niet dicht. Moesten we 200 liter water weg laten lopen! Zonde, zou een mooi begin zijn geweest voor mn zwembad, want met deze hitte heb ik daar telkens visioenen van. Ook leuk was om te vergeten een stukje afvoerbuis af te sluiten, zodat er een waterval  met gruis langs de muren de keuken instroomde. Of het toilet boven te testen, op de knop te drukken zonder dat de pot eraan zat! Ook vandaag nog een deel van de ruwhouten achterwand voor het toilet gebeitst. De volgende dag zitten puzzelen hoe het nou moet met de douchebak. De hoogte berekent en de balkjes op maat gezaagd. De wandplaten geplamuurd ( de kieren ertussen). In het begin van de middag visite van vrienden uit Nunspeet. Rondje huis gedaan en op het terras geluncht. Om een uur of 4 met zn allen richting Poil. Tot na middernacht gezellig buiten gegeten en geborreld, gezongen en getafeltennist. Na het ontbijt vertrokken ze en de rest van de dag heerlijk buiten gezeten en gelezen. Om 6 uur ging Rob naar auberge om voetbal te kijken en daar hebben we na afloop een hapje gegeten.

Zaterdag nog een welverdiende rustdag en halverwege de avond weer richting Dommartin. De volgende dag begonnen met de pijp voor de ontluchting van de septictank op het dak te maken, voordat de zon achter op het terras komt. Lukte redelijk vlot en eindelijk die stank boven kwijt. Nog wat gesausd boven en de balken met anti-houtwormmiddel behandeld. Rob heeft de wastafelhoek gemaakt en toen hebben we de douchebak uitgeprobeerd, of hij goed afliep en niet lekt bij het chiffon. Het aflopen ging niet zo goed, maar na wat aanpassingen beter.De lewisplaten erin gezaagd en de platen achter de wastafel gebeitst, helaas maar 7 van de 12 want de beits was op!

Vandaag, maandag, de douchevloer storten. Eerst tijden bezig geweest om de boel uit te waterpassen. Wat een gedoe! Is de ene kant goed, is de andere kant weer scheef enz. Uiteindelijk gingen er zon 8 betonmolens cement op.Tot laat in de avond doorgewerkt.

Na een dagje vrij woensdag weer vol goede moed verder met het plaatsen van de houten wanden en het laatste stuk isolatie aanbrengen en schilderen. Begint nu eindelijk op een badkamer te lijken. Donderdag de laatste werkdag. Kastdeurtjes gemaakt en s middags de douchebak op de inmiddels uitgeharde vloer geplaatst. Hij wiebelde!! Met behulp van wat piepschuim redelijk stabiel gekregen, maar toch maar niet verder rondom volgestort. Eerst de kieren en oneffenheden maar eens afwerken. Besloten om dat de volgende werkperiode te doen. We hadden er allebei wel genoeg van.Wel de houten wanden en kastjes afgemaakt, het toilet opgehangen en de wastafel geplaatst, nadat ik het plateau betegeld had. De laatste fotos gemaakt, het hele huis opgeruimd, geveegd en gezogen. De afwas gedaan met warm water uit de boiler! Hoef geen pannetjes water meer te koken, ook luxe! Onderweg gegeten en om een uur of 11 waren we weer in Poil. Mooi geweest. Morgen nog een dagje vrij en zaterdag weer naar huis. 3 weken hard gewerkt, maar de badkamer is dus niet klaar gekomen, jammer. Volgende keer afmaken.


 

12.            De Keuken.

 

 

Donderdag 10 aug. richting Rumpt om een, via marktplaats gekochte, betonnen trap op te halen voor het bordes bij de voordeur. Auto weer goed vol met afwasmachine, gootsteen wasemkap, veel verf etc. Hebben in Rumpt eerst de aanhanger leeg moeten halen voor de trap erin gehesen kon worden. Regen kwam met bakken uit de lucht! Via Lieshout waar we zoonlief en vriendin opgehaald hebben, door naar Dommartin waar we nog lekker even buiten hebben kunnen zitten. De volgende dag koud en nat. Niet veel gedaan alleen de nieuwe, in Brugge gekochte, buitenlamp opgehangen. Staat mooi!

Zaterdag weer fikse regenbuien, tussen de buien door de jongelui naar een camping gebracht en de tent daar voor ze opgezet. Zij gaan lekker vakantie vieren.

Zondag op ons gemak begonnen met de afwerking van de badkamer, toiletombouw op maat, kastjes bijwerken en alles afbeitsen en schilderen. Maandag het wastafelplateau gevoegd. Wat ziet dat er dan anders uit! Veel mooier. Toen de grote klus waar we beiden erg tegenop zagen: de douchevloer afsmeren. Rob had het eerst helemaal met touwtjes uitgelijnd en daarna heb ik alles zo secuur mogelijk met cement afgesmeerd. Het muurtje onder het dak ook maar meteen meegenomen. Zijn er toch wel zon uur of 6 mee bezig geweest. Wat een klus! Had s avonds overal spierpijn. Reductieventiel op de boiler gekocht en zowaar hij werkt nu perfect!

Dinsdag, blauwe lucht en zon! Eindelijk. Het plateau boven het kastje en het toilet betegelt. Dakraam afgewerkt en de verlichting boven de wastafel gemaakt. Wastafel definitief aangesloten en na s avonds even de laatste accessoires een plekje te hebben gegeven is de badkamer nagenoeg klaar. Op de douche na ( moet nog afgesmeerd en betegeld worden) kan alles nu gebruikt worden. Dachten we, tot er s avonds laat ineens een waterleiding sprong! De druk is hier zo gigantisch hoog dat er een koppeling spontaan losschoot! Waterballet!

Alles afsluiten en morgen repareren.

Leek goed te gaan, de volgende dag, maar na een half uurtje schoot hij er weer uit. Dan maar een nieuwe koppeling kopen vanmiddag. Gat voor de fundering voor de trap gegraven. Morgen eindelijk met de keuken beginnen.

Donderdag eerst nog weer met de waterleiding aan de gang om het zodanig te maken dat we boven alles kunnen gebruiken als beneden in de keuken de boel afgesloten wordt. Rob begon s middags met de keukenombouw en ik ben de muur gaan voegen. Hevig onweer met hagel en storm, zo hard dat de hele tuintafel van het terras afwaaide!

Vrijdag 18 aug., wat een bende maar ja het moet eerst een puinhoop zijn om het mooi te laten worden. De hele noodkeuken ontmantelt. Overal staan nu stukken kast, lades met inhoud, en het koken gebeurt weer als voorheen op de grote kist in de woonkamer. Een kastje en de afwasmachine staan aan het eind van de dag goed op zijn plek. Rondom het aanrecht nog wat muren uitgehakt, de gaten met stenen en cement opgevuld en verder nog wat stukken muur gevoegd.

 

Rob zou vandaag, zaterdag, de fundering voor de trap verder uitgraven en storten, maar helaas, de regen kwam met bakken uit de hemel, dan maar verder met de keuken. Ik boodschappen doen, krijgen visite dit weekend. De verregende campinggasten opgehaald met hun kletsnatte tent en waren om een uur of 6 met hun en de visite in Poil. Tijd voor een koel biertje, maar waar was dat? Zat dus nog in de koelbox en die stond nog in Dommartin met al het eten voor zaterdag en zondag erin. Arme Rob, kon hij weer terug om het te halen. Om 9 uur zaten we eindelijk aan de maaltijd.

Zondag na het ontbijt de visite uitgezwaaid en een heerlijke rustdag, hoewel, had veel werk om de hele inboedel weer op zijn juiste plek te zetten.

Maandag koud en regenachtig, maar 12 graden onderweg. Aangekomen in Dommartin eerst de kopkanten van de douchemuren met een soort fixeer behandeld, moet 3 uur drogen voor het zwembadbeton erop kan. Nog tijd dus om een stukje muur in de keuken te voegen. Rob fundering storten voor de trap en toen ik de douchewand ging afsmeren kon hij verder met de keukenkastjes. De volgende dag vol goede moed begonnen met de tweede laag zwembadbeton op de douchemuren te smeren. Had net niet genoeg om de frontjes te doen. Jammer. Rob heeft zich weer op de keuken gestort, alles moet zo ongeveer 4 keer in- en uit elkaar voor het passend is, maar aan het eind van de dag was er toch weer een kastje op maat gemaakt en stonden ze allemaal netjes in het gelid .Eind van de middag weer visite en met zn allen naar Poil. De volgende ochtend Rob met zn loopmaatjes een stukje hardgelopen, ontbeten uitgezwaaid en een heerlijk dagje in de zon in de tuin!

Donderdag was het weer koud en nat, door dichte mist naar Dommartin gereden, muurtje voor de trap gemetseld en ik heb de nogal ruw uitgevallen douchemuur geschuurd. Toen het hele plateau voor de douche betegelt. Met veel kunst en vliegwerk is het och wel redelijk recht geworden. Zitten alleen wel wat golven in, hopelijk zie je die na het voegen niet meer.

Vrijdag verder met de keukenmuur voegen. De keuken vordert gestaag. De gootsteen zit er nu in en alles is aangesloten op de waterleiding en riolering. Er is een begin gemaakt met grondverven. Weekend lekker vrij, met Tijmen en Ingrid de toerist uitgehangen in Autun.

 

Maandag weer aan de klus, eerst de binnenschoorsteen voor het houtfornuis stevig bevestigd zodat de aannemer tussen nu en november de schoorsteen op het dak kan maken. De buitenpijp zwart gespoten, was aluminium, geen gezicht op het dak dus. Rob verder met de keuken en ik de douchevloer voegen. 9 Kilo voegsel erop en nog te weinig over voor het plateau boven het kastje. Alleen boven het toilet redde ik nog net. Twee kastdeurtjes in de grondverf gezet en de staanders voor de tweede keer.s Avonds laat nog de siliconenkit rondom de douchebak aangebracht, kunnen we morgenavond eindelijk douchen!

Vroeg opgestaan, hebben een hoop te doen vandaag. Begonnen met de kastdeurtjes in de uiteindelijke kleur te schilderen. Oudgrijs, maar het leek wel lindegroen! Even wennen hoor. Toen alle deurknoppen zwart geschilderd. Rob begonnen met de mdf kraaldelen achter het aanrecht te maken en het kastje rondom de waterleiding en riolering te maken. De hele middag tot een uur of 8 verder met voegen van de keukenmuur en Rob heeft de afzuigkap opgehangen. Wilden de afwasmachine voor het eerst gebruiken, blijkt dat het kraantje geen water doorlaat!. Moet het weer met de hand! En s avonds dus voor eerst gedoucht. Water kwam direct door het plafond in de keuken naar beneden! Wat bleek, de afvoer was niet goed genoeg op de douchebak aangesloten. Was gelukkig te verhelpen. Ietwat lastiger wordt het om het spatwater tegen te houden dat via het plateau voor de douche de verkeerde kant opgaat en niet de bak inloopt maar de vloer op! Moeten we nog iets verstandigs op verzinnen.

Woensdagochtend, onze laatste werkdag, hebben we dan eindelijk iemand die de trap zal proberen op zijn plek te krijgen. Hij is er met een vorkheftruck in getild en er dus op geen enkele andere manier uit te krijgen, zon 500 kilo zwaar. Met 2 man stonden ze om half 9 op de stoep en omstreeks 12 uur stond de trap op zijn plek, na heel wat gezwoeg! En nog waterpas ook!

s Middags nog wat gevoegd en geverfd, maar hoofdzakelijk schoongemaakt en opgeruimd. Morgen een dagje vrij en vrijdag komen we met de hele familie voor het weekend samen in Oostende, Belgi, om het 55-jarig huwelijk van mijn ouders te vieren. De keuken wordt vervolgd!