6.   3 april -17 april 2005     De hal

 

Zondag 3 april eerst zoon Tijmen en vriendin Ingrid opgehaald in Eindhoven, toen mij opgepikt in Veldhoven waar ik aan een wedstrijd voor barbershopkoren had meegedaan en op weg naar Poil.Bij aankomst bleek onze vorig jaar nieuw aangebrachte thermostaatkraan de strenge vorst niet overleefd te hebben en tot overmaat van ramp was het toiletreservoir ook geknapt. De volgende dag naar Dommartin. Benieuwt of tuindeuren, voordeur en raam in de woonkamer erin zouden zitten! Jazeker, de klus was geklaard, en het stond mooi! Erg licht en ruim. Alleen had de metselaar vergeten om de tuindeuren zo’n 2 cm hoger erin te maken, dus helaas geen mooie planken vloer in de keuken zoals we hadden gewild. Tweede tegenvaller was dat ook hier de (enige ) kraan in huis kapot gevroren was. Moesten nu voor elk beetje water de kelder induiken.

Dinsdag vol goede moed naar de Bricot Depot in Nevers. We gingen voor veel, maar kwamen met weinig terug. Zoals elke keer hadden ze niet wat we nodig hadden. Wel de cellenbetonblokken, maar nauwelijks waterleidingmateriaal waar we wat aan hadden. De betonblokken bleken bij thuiskomst te dik voor het te stellen kozijn, dus dan maar naar Doras voor dunnere. Samen het kozijn voor de haldeur op plek gesteld en Rob ging het gat voor de afvoerbuis van het toilet iets ruimer boren, door een 60 cm dikke vloer!

Ik heb een begin gemaakt met het uitmeten en op maat  zagen van de betonblokken voor de halmuur. Tijmen en Ingrid begonnen aan de grote klus om de stal leeg en schoon te maken.De hele daarop volgende dag samen bezig geweest met het in elkaar lijmen van de muur.Leek me niet echt stevig, maar gelukkig bleek het de volgende dag een mooie sterke muur te zijn! Terwijl Rob de kraan repareerde ben ik vol goede moed maar aan de toiletmuren begonnen. Best een klus om tussen al die scheve wanden een recht en waterpas muurtje te fabriceren. Wonder boven wonder lukte ook deze erg goed. De jongelui trokken zich weer in de stal terug die er steeds leger en ruimer uit begon te zien.

Maandag was het ineens heerlijk weer, lekker zonnetje. Rob met de voordeur in de weer om hem op maat te maken voor in het kozijn. Zat niet echt mee. Ik ben verder met het toilet gegaan.De dag daarna had ik het op een klein bovenrandje na klaar. En de voordeur past er nu ook in.

Woensdag in Poil in de tuin aan de gang, boodschappen doen etc. en donderdag voor de laatste keer naar Dommartin.Het toilet is af, muren netjes bijgewerkt, het steunding voor het hangtoilet bevestigd, is gelukkig erg stevig geworden, de voordeur is helemaal af, met luik zelfs, de stal is schoongespoten met de hogedrukspuit en we hebben alles netjes opgeruimd.Drukke dag, tot 8 uur bezig geweest.

Vrijdag en zaterdag in Poil aan de gang, hout hakken, huis schoonmaken want over een paar dagen komen de eerste gasten van dit seizoen, kinderbedje en kinderstoel in elkaar zetten. Bedje viel uit elkaar, want dat had meer dan 20 jaar op zolder gestaan, dus eerst weer lijmen.Het zat niet echt allemaal mee deze keer. De motorzaag kapte er ook al mee, evenals de grasmaaimachine ( die het later gelukkig weer deed) en de schaafmachine is ook al kaduuk.

Maar goed aan een beetje tegenslag moeten we maar wennen, meestal zit het ons erg mee. Volgende keer gaan we vol goede moed weer aan de slag!

 

7 17          juni t/m 9 juli 2005   De schuurdeuren

 

Na een heerlijk lang en warm weekend met vrienden in ons huis in Poil vakantie te hebben gevierd, zijn we maandag 20 juni op pad gegaan naar de Brico in Nevers om alle benodigde materialen te kopen voor onze volgende klus: de schuurdeuren ombouwen tot een raam in de toekomstige keuken, afscheidingswand boven voor de badkamer en logeerkamer en de verdere aanlag van riolering en waterleiding.Wat een uitzoekerij in die winkel! Eer we alle nippeltjes en dingetjes gevonden hadden waren we zo 3 uur verder. Met een volle aanhanger terug naar Dommartin.

Na onze eerste overnachting in ons huis ( vanwege de hitte beneden geslapen, boven is het net een sauna ) aan de slag. Rob begon met het storten van het vloertje waar de muur op komt en ik vertrok naar boven voor mijn muurtje voor de badkamer. Was niet te doen daar, veel te warm. Dat wordt flink isoleren willen we daar ooit kunnen slapen.

Dan maar samen de muur beneden, ik de binnenkant van cellenbeton en Rob de buitenkant van holle bouwsteen metselen. Ondertussen ook nog een gaatje voor de waterleiding door een meer dan 1 meter dikke muur gemaakt. ’s Avonds alle hitte en stof van ons afgespoeld in onze luxe badkamer ( de stal met een tuinslang ) Aan het eind van de eerste week hadden we de muur tot raamhoogte af. Woensdags en in het weekend zijn we in Poil, alwaar we in het boilerhok water, stroom en afvoer aangelegd hebben voor een wasmachine. Natuurlijk direct een wasje draaien, maar helaas wat een pech. Onze eerste echte miskoop via internet, hij waste wel maar de centrifuge deed het niet!! Was wel een enorme afknapper.

Maandag weer voor 2 dagen naar Dommartin. Begonnen met de luiken in de grote deuren te maken. Hoop werk en alles is scheef, waren niet echt tevreden over het resultaat. ’s Avonds tot 10 uur doorgewerkt en de volgende ochtend het tweede luik doorgezaagd. Zag er toen wel wat beter uit. Met een spuitbus alle ijzerwerk een beetje “oud” gespoten en de ontbrekende latjes er weer opgelijmd wat direct beter toonde.

’s Middags de riolering helemaal klaar en op maat gemaakt, hoeft alleen nog gelijmd te worden. Morgen weer een welverdiende rustdag in Poil. Zijn de hitte wel een beetje zat, het is nu al haast 2 weken zo’n 34 graden dagelijks.Donderdags het raam geplaatst op de gemetselde buitenmuur. Stond gelijk mooi waterpas, alleen is de balk erboven helemaal scheef. De muren eromheen omhoog dichtgemetseld en van binnen het cellenbeton er tegenaan. ’s Avonds genoten van ons keukenraam.

De volgende dag de riolering gelijmd, toilet afgehangen en aangesloten op de waterleiding. Nu uitproberen of het werkt! Ja hoor, zijn nog nooit zo enthousiast geweest om een wc door te trekken, dan snel naar buiten rennen om het er daar uit de pijp te zien komen. Keukenafvoer is ook aangesloten, nu alleen het water er nog naar toe en dan kan het tijdelijke aanrecht met gootsteen gebruikt worden.

Boven nog aan mijn muurtje gewerkt, maar het vlotte niet echt, alles is te scheef daar.Hebben al met al deze 2 weken gedaan waar we 3 weken voor hadden uitgetrokken.Zaterdag een goot aan de schuur gemaakt in Poil, scheelt een hoop modderige inloop daar.             

Door onverwachts bezoek lag ons werkschema nogal overhoop, Rob had zijn hand flink geblesseerd met de boorhamer en we hadden eigenlijk klaar wat klaar moest dus de laatste week nog 1 dag naar Dommartin geweest voor wat afwerking aan de luiken en de boel een beetje op te ruimen.Verder in Poil nog een beetje aangerommeld met gesprongen waterleidingen, woekerende klimop en heggen, en de troep opgeruimd die 2 uilen op zolder hadden gemaakt.    

 

  1. 1 t/m 24 september   Kamers boven

  

Vertrokken om 12 uur ’s middags precies met een aanhangwagen vol keukenkastjes; marktplaats natuurlijk weer. Waren om 11.15 in Poil en konden nog heerlijk buiten zitten tot 1 uur. De volgende dag ( vrijdag ) een welverdiende rustdag, want zaterdag gaan we naar Dommartin om de wagen uit te laden en dan door naar Nevers voor een ,onderhand  vast begin van onze klusdagen, bezoek aan de Brico Depot. Met een overvolle kar vol isolatiemateriaal, 2 dakramen en platen voor de tussenwand weer terug naar Dommartin, weer uitladen ( in de bloedhitte, was zo’n 32 graden) en lekker uit eten in Autun , heel sfeervol in de Middeleeuwse buurt bij de kathedraal met als afsluiter een mooi vuurwerk! Zondag weer bijkomen en maandag aan de slag. Was regenachtig, dus geen dakramen vandaag.

Begonnen met kippengaas tussen het dakbeschot te maken om het voor alle beestjes wat moeilijker, ofwel onmogelijk te maken in ons stulpje te logeren. Daarna een begin gemaakt met het dak te isoleren. ‘Avonds de keukenopstelling uitgeprobeerd. Na het nodige schuifwerk aardig tevreden over het resultaat. Voorlopig blijft het zo en voor het echie komen er later muurtjes tussen en worden alle deurtjes geschildert. De volgende dag nog steeds regenachtig, dus verder met isoleren. Woensdag rustdag en heerlijk zonnetje evenals donderdag dus kom maar op met die dakramen!

Doodeng om zomaar een gat in je dak te zagen! We waren bijtijds in Dommartin omdat er voor ons een afspraak was gemaakt door de burgermeester met een man van de overheid om ons de weigering van de vergunning voor de septictank uit te laten leggen. Zeer vriendelijke man die tevens met een voorstel voor een ander systeem kwam aandragen. Zou wel wat duurder worden alleen.’s Middags kwam hij de benodigde vergunning al in 4-voud langsbrengen, als dat geen service is!

Het monteren van het frame van het raam lukte voorspoedig, alleen het opnieuw aanbrengen van de leien ging niet echt van een leien dakje. Na hevig gepruts kon het raam erin gehangen worden. Zijn hier ,door onervarendheid wel zo’n 2 uur mee bezig geweest, maar eindelijk klikte hij erin! Klaar! De volgende dag raam 2. Was een compleet ander systeem dus konden we het wiel weer opnieuw uitvinden. Eindelijk was de klus geklaard, nu nog afwachten of alles wel waterdicht is. We hadden echter de fut niet om nu nog de tuinslang erop te zetten, doen we maandag wel.

Er zijn het afgelopen weekend enkele fikse hoosbuien gevallen dus vandaag als eerste naar boven gerend om te kijken of we geen waterschade hadden. Gelukkig, dakramen lekvrij!Tweede septictankmeneer geweest om een offerte te laten maken. ( de eerste kan dit systeem niet maken) en de schatting viel erg tegen. Twee keer zo duur! Nog maar een ander laten komen. Verder met isoleren en heel veel geruimd.

Elektra wederom gereorganiseerd zodat we nu overal licht hebben en niet meer konstant over allerlei snoeren struikelen. Begin gemaakt met de tussenwand.

Donderdags de tweede elektrameneer geweest om een offerte te laten maken.Tussenwand erin en alle cellenbetonblokken op maat gezaagd. Vrijdags het laatste stukje tussenwand en de deur naar onze slaapkamer erin gewrongen met veel moeite. Ook de tegeltjes eronder er weer mooi ingelegd. Betonblokwand haast af, maar de colle was helaas op. Na het weekend weer verder.

De laatste drie klusdagen zijn aangebroken. Eerst nog wat betonblokken en lijm gekocht en een nieuwe zaag ( heb er al 2 versleten) en ik boven mijn muurtjes afmaken. Rob heeft allerlei klusjes gedaan zoals deuren goed afhangen, drempel op de voordeur etc. Septicman nr 3 kwam niet opdagen, dus nr 4 laten opdraven. Bleek nog weer 1000 euro duurder dan nr 2, dus dan maar in zee met 2 .Afspraak gemaakt voor de volgende klusvakantie en alles ondertekend. Dat ligt in ieder geval nu vast.

De wand naast de deur naar onze slaapkamer afgesmeerd en de laatste dag heeft Rob zich op de traptrede gestort naar het halletje voor de nu ontstane logeerkamer en badkamer.. Ik was vandaag aangever en opruimer. Woensdag 6 uur; afscheid genomen van Dommartin en nog een paar heerlijke dagjes genieten in Poil. Volgende keer verder!

 

  1. 30 0oktober t/m 13 november

      Septic tank en terras

Na een vlotte reis op zondag even  bij de Emmaus in Dijon geneusd. Het was heerlijk weer, 23 gr., dus geen straf. Daarna ook nog even een snel bezoekje aan de Emmaus in Arnay le Duc en lekker op tijd in Poil.

De volgende ochtend togen we, Rob en ik met zoon Jorre en vriend Remko, vol goede moed richting Dommartin. Begonnen met het terrein helemaal schoon te maken, de heggen knippen en het grasterras uit te planken. Dinsdag gingen de jongens verder met maaien en knippen en flink de fik erin. Wij hebben een gat in de muur gemaakt voor de ontluchting voor de fosse septic. De dag daarna stenen sjouwen en een mooi muurtje en een trap rondom het grasterras gemaakt. 's Ochtends werden met een vrachtwagen alle stenen, betonlateien, betonbroodjes en het cement voor het grote terras gebracht. Wat een grote hoeveelheid materiaal! Dat moeten we dus allemaal wegwerken! ‘s Avonds in de stal gedoucht met opgewarmd water in de douchezakken, zijn we in ieder geval weer een beetje schoon.

Donderdag de grote dag! De fosse septic komt erin! Met groot materieel werd precisiewerk verricht. Wij hebben zelf niet zo veel gedaan; maar van het werken van de werklui genoten, lekker in de zon gezeten en aanwijzingen gegeven waar ze de fundering van het terras moesten graven met de graafmachine. Scheelt ons dagen werk, als we dat met een schopje hadden moeten doen! Aan het eind van de dag zat de tank erin, was hij aangesloten en hadden ze het filterbed uitgegraven ( 4x 5 en 150 diep ) en weer gevuld met buizen, een laag grind en zand etc. Het grasterras hebben ze ook even gevuld voor ons met bakken vol afgegraven aarde.

Vrijdags regen en grauw! Bah! De werklui hebben afgezegd, was veel te modderig voor ze. Wij hebben toen maar de stoute schoenen aangetrokken en zijn begonnen met de fundering te storten. Gelukkig hadden we een betonmolen kunnen lenen, want er ging toch een hoop beton in! Een lange en een korte kant vol geblubberd tot in het donker aan toe. Moest af, want dan kon het in het weekend mooi uitharden. Gras gezaaid in het grasterras, en nog snel even voor 7 uur naar de Atac voor de boodschappen. Toen door naar Poil voor een heerlijk vrij weekend. Was een lange week, dus nu fijn 2 dagen uitrusten en vooral lekker douchen. Gelukkig was het weer heerlijk weer. Lekker buiten kunnen zitten en helemaal verslingerd aan het sudoku-en geslagen.

 

Maandag op tijd op en met schone werkkleding ( toch handig zo´n wasmachine) weer naar Dommartin. De werklui waren al weer flink bezig. S’Middags kwam de controleur van de overheid. Alles goedgekeurd. Konden niet zo heel veel doen, liepen elkaar in de weg. Wat meet- en graafwerk. Het terrein hebben ze aan het eind van de dag netjes achtergelaten. Ietwat ander model dan eerst, maar mooi afgevlakt en geëgaliseerd.

Dinsdag schitterend weer, strakblauwe lucht, volop zon. Haast kortebroekenweer! Rob begonnen met het muurtje metselen, Remko chef-beton, Jorre chef-zand en kruiwagen en ik chef-sloot ( de betonblubber in de overige funderingen netjes verdelen en waterpassen) Perfecte samenwerking en aan het eind van de dag af.

Woensdag weer een verdiende vrije dag in Poil en toen nog twee daagjes klussen in Dommartin. De heren gingen metselen en ik zorgde voor het nodige cement. Handig zo’n betonmolen, hadden we veel eerder moeten hebben! Het terras is niet afgekomen, maar dat verbaasde ons niet, want wat een hoop werk. Als echte bouwvakkers wilden de jongens er muziek bij, vonden wij eerst maar niks, maar na een paar dagen konden ook wij niet meer zonder radio Vibration! Kunnen nu de hele Franse top 20 meezingen, erg leuk. In Dommartin moest er elke avond geklaverjast worden en in Poil werd er volop gecatand.

Al met al twee intensieve maar erg gezellige weken gehad.(Vibration! openen in een nieuwe scherm zodat u kunt luisteren terwijl u de website verder bekijkt)